A Magyar Válogatott 2008-2023 mérkőzéseinek elemzése

Készítettünk egy összefoglalást és néhány kimutatást a Magyar Férfi Felnőtt Válogatott elmúlt 15 évének mérkőzéseiből.

A fenti táblázatban azt szedtük össze, hogy melyik évben hány mérkőzést játszott a Válogatott és ebből mennyi volt az aktuális (2023 Dec.) világranglistán, nálunk előrébb szereplő (+) és mennyi a mögöttünk álló (-) ellenfél. A „Fix A csoportos” sorban azt láthatjátok, hogy az adott évben hány olyan mérkőzés vol, ahol az ellenfél stabil Elit tagsággal bír. Alatta pedig azt, hogy ezen mérkőzések közül mennyi volt a nem Világbajnoki összecsapás.

A KSL Pont ezúttal egy nagyon egyszerű számítással jött ki, melynek célja az volt, hogy valahogy súlyozzuk egyrészt a mérkőzések tétje szerint, másrészt az ellenfelek erőssége szerint a megszerzett pontokat.

A mérkőzések tétje szerinti szorzó:

  • 1,0x Felkészülési meccs (felk)
  • 1,2x Olimpiai selejtező második kör (OL2; februári torna)
  • 1,5x Olimpiai selejtező harmadik kör (OL3; Augusztusi torna)
  • 1,5x Divizió 1/A világbajnoki mérkőzés
  • 2,0x Elit Világbajnoki mérkőzés

Az ellenfelek értéke pedig a Világranglista pontszám osztva ezerrel (Pl: 1. Canada 4150 pont = 4,15 Pont).
Az ellenfél pontértékéből kivonjuk a Magyar válogatott (19. Hungary 2950) 2,95 értékét, így egy erősebb ellenfél ellen pozitív, egy mögöttünk tanyázó ellen negatív szám jön ki. Ehhez adtuk hozzá a mérkőzésen megszerzett 3-2-1-0 pontot. Ezt az összeget szoroztuk a mérkőzés „szorzőval” és így jött ki egy általunk KSL pontnak elnevezett súlyozott eredmény, ami a tétet és az ellenfél erősségét is figyelembe veszi.

Az xls tartalmaz még egy szűrést, ahol néhány olyan válogatott ellen lejátszott meccsek összegzése van, akik ellen a legtöbbször szerepeltünk. Például Ausztria, Kórea, Ukrajna vagy épp Lengyelország.

Itt külön szedtük az összesítésben, hogy hány mérkőzést játszottunk az elmúlt tizenöt esztendőben, ebből mennyi a rendes játékidős, illetve a hosszabbítás esetleg büntetők után szerzett győzelmek és vereségek száma. Látható az adott típusú mérkőzések összesített gólaránya, valamint a megszerzett pont és a megszerezhetőhöz viszonyított százalék.

Összességében a kimutatás nem arra a célra született, hogy „majd mi megmondjuk a tutit”, csupán szerettük volna látni és megmutatni azt amiről oly’ sokat beszélünk. A trend nem jó, a válogatott teljesítménye emígyen megfigyelve nem csak a nézőszám jelentős csökkenésében mutatható ki, hanem az eredményességben is.

Hozzá kell tenni mindenképpen, hogy idén tán minden eddiginél közelebb voltunk a bent maradáshoz (most ne hozzuk ide, hogy lehet oda se értünk volna, ha vannak az Oroszok…) és a srácok tényleg kiválóan játszottak a világbajnokságon. Büszkén de nagyon szomorúan konstatáltuk, hogy ez alkalommal sem tudtuk legyőzni a Sógorokat tét meccsen. Az utánpótlás eredmények is biztatóak, de pusztán ezektől a kis részsikerektől még ne ájuljunk el, hiszen a trend nem jó. Talán még nem késő fordítani rajta, avagy mi lennénk a leg boldogabbak, ha pár év múlva ki kellene állnunk és bevallani: tévedtünk.

A teljes táblázatot letöltheted itt:

Jó böngészést és ne kíméljetek a kommentekkel, meglátásokkal, üzenetekkel .